Michael Frost Coaching
Artikel

Få det bedste frem i andre

Som idræts- og fodboldmand brænder Michael Frost for at implementere coaching i fodboldens verden. Men hvad kan coaching og hvorfor skal man som træner eller leder overveje en coachinguddannelse?
Af: Dan Pedersen

DBU København afholder for anden gang et coachingforløb med Michael Frost, der har stor erfaring med coaching i både sports- og erhvervslivet. Det første forløb med DBU København tilbage i januar 2014 var en øjenåbner for de kursister, som gennemførte uddannelsen og nu udbyder DBU København et nyt forløb med ledelsesbaseret coaching.

Fokus på fokus

Instruktion er et kendt mantra indenfor fodboldens verden. Ved at give instruktioner kan vi udvikle bedre fodboldspillere. Eller kan vi? Hvis man spørger Michael Frost er instruktion ikke den eneste farbare vej til læring. Han taler for bedre resultater ved at stille spørgsmål, og gå i dialog med spilleren. En tilgang som Fremad Valbys Formand, Søren Stange, har adopteret efter at han tog uddannelsen:
-Jeg fik en ahaoplevelse, da jeg så, hvordan en coach - alene ved at stille spørgsmål - kunne vende et nederlag til en sejr, da et hold fik coaching mellem første og anden halvleg, fortæller Formanden for Fremad Valby, der blev overrasket over, hvor lidt der faktisk skal til for at ændre ens tankemåde, så man tænker gode ”vindertanker” frem for at øge et negativt forventningspres:
-Det handler kort sagt om at motivere andre. Hvis man ganske simpelt spørger en spiller, hvordan han bedst sparker til en fodbold, så ved han med det samme, hvordan han gør det, når han får tid til at mærke efter, siger Søren Stange. Det med at mærke efter og fornemme, hvor man har sit fokus kan ifølge Michael Frost føre til bedre præstationer, da det ofte er forstyrrende for udøveren at tænke for meget på instruktionsmomenterne:
-Det er en mentalt underkendt egenskab at arbejde med fokus, for når man skal arbejde med koncentration og læring er fokus afgørende. Det er ekstremt vigtigt at holde udøveren op på, hvor han har sit fokus. Er det er godt sted og passer fokus til spillerens målsætning? Fokus kan jo fare rundt i alle retning, men gennem coaching kan træneren få nogle værktøjer, så han hjælper spilleren med at holde fokus på fokus, fortæller Michael Frost.

Coaching for klubledere

Coachinguddannelsen er ikke kun for trænere, der ønsker at få en helt ny og anderledes tilgang til fodboldtræningen. For klublederen giver coachinguddannelsen nogle værktøjer, der kan bruges i den daglige dialog med de frivillige. Her handler det om at bruge coachingmetoder til at motivere de frivillige og skabe rum for bedre resultater:
- Det handler om at få det bedste frem i andre og ikke står i vejen for deres udvikling. Selv med de allerbedste hensigter er det meget nemt at komme til at stå i vejen for andre. På uddannelsen får man indsigt i forskellige samtalemodeller og værktøjer, som bygger på at skabe bedre dialog og få det bedste frem i folk.
At coaching kan give folk nye perspektiver og forandre en træners tilgang til trænergerningen har Michael Frost oplevet på alle sine kurser. Det handler om at give folk selvindsigt og få dem til at se effekten af det de gør. For når de ser, at den metode som de hidtil har benyttet ikke virker, vil de automatisk forsøge at implementere en mere åben og dialogsøgende tilgang:
-Jeg har lige haft en træner på kursus, der er stoppet med at skælde sine spillere ud. Han fik kigget sig selv i spejlet og fik indblik i effekten af det han gjorde. Han så at den tilgang ikke virkede. Forudsætningen for at lave om på ting er at man kan mærke eller se at det man gør, faktisk ikke virker, siger Michael Frost. Et spørgsmål som Michael Frost ofte bliver stillet er hvordan coaching og en samtalebaseret ledelsesstil kan inkorporeres i en spillertrup med 25 børn. Her er svaret at man slet ikke kan lade være med at søge forandring og finde løsninger på hvordan man kan bruge de værktøjer man har tillært sig. Det kan være svært, men bevidstheden om at man kan træne anderledes, sjovere og med bedre resultater er første skridt på vejen.

Fakta om uddannelsen

Coachinguddannelsen indeholder tre moduler og eksamen.
Modul 1: Den 15-16. januar 2015.
Modul 2: Den 22-23. januar 2015.
Modul 3: Den 5-6. februar 2015.
Eksamen den 16. marts 2015. Eksamen er en statsanerkendt 30 minutters mundlig eksamen med ekstern beskikket censor, der optjenes 10 ECTS point ved bestået eksamen.

Uddannelsen udbydes i samarbejde med Michael Frost Coaching + Københavns Erhvervsakademi, og er bygget op omkring fagmodulet ”Coaching i organisationer” fra Akademilederuddannelsen, under lov om åben uddannelse. Det er derfor muligt at søge Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) til finansiering af hele coachinguddannelsen. På www.svu.dk kan du under afsnittet “hvem kan få SVU”, læse om du er berettiget til SVU.

Opfølgning på kurset den15. juni 2015.
Kurset afholdes i Bevægelseshuset og tilmelding sker direkte til Michael Frost -mf@michaelfrostcoaching.dk eller på telefon nr. 4025 4736.


  Michael Frost CoachingFjeldhammervej 92610 Rødovre Tlf 4025 4736